Söker KD en ledare ”som går genom rutan”?

Hur många gånger jag har hört om den ”berömda rutan” den senaste tiden vet jag inte. Men uttrycket verkar sitta som ett frimärke på de flesta journalister och politiska recensenter. Senaste gången var för ett par dagar sedan då en tvjournalist frågar Jakob Forssmed om han själv tror sig kunna matcha Ebba Busch Thor i kampen om partiledarrollen för det politiska partiet KD. ”Tror du att du kan gå genom rutan på samma sätt som Ebba”, löd frågan.

Färg, personlighet och karisma måste även kunna få ingå i politiken. Men risken finns att vi genom dessa ”nåddmedel” söker en genväg till människors övertygelse och beslutsamhet. Visst längtar vi efter sol och bad. Men efter 3 veckors konstant solande och badande söker även barnen sig till skuggan under parasollen, mätt på sol och vatten.

Politiska ledare kan inte bedömas i första hand efter personlig utstrålning. Karisman och den personliga utstrålningen är dock inte oväsentlig om man med det menar sociala färdigheter som oftast är en växelverkan med andra människor. En politikers karisma kan å andra sidan aldrig ersätta anseende och kunskap och hon eller han måste vara bra på det de gör för att kunna påverka andra. En politisk ledare som ska hålla i längden måste äga värdiga mål som sträcker sig längre än till sin egen karisma. Eftersom ”gå-genom-rutan-effekten” ganska snabbt blir en vardag för tittarna, precis som barnen till och med kan tröttna på sol och bad, måste det politiska inflytandet vara underbyggd med kunskap, karaktär och ädla syften. Om inte kommer de politiska sakfrågorna bländas av politikernas personliga ambitioner och solglans och så slutligen uppfattas som medel istället för mål.

Personlig utstrålning finns i många varianter och kan användas till gott och ont. Karisma är ett tveeggat svärd. Historien känner till stora personligheter som var både charmerande och karismatiska som kunde tala hopp och uppmuntran till folkmassorna. Men historien kan även berätta om den diametrala motsatsen.

I bästa fall är karisma ett redskap, men det är just vad det är – ett redskap. Och ett redskap måste användas till rätt ändamål och i relation till vett, klokhet och moral. När nu kristdemokraterna ska välja en ny partiledare kan och får aldrig frågan om vem som ”går genom rutan” på bästa sätt, vara den viktiga parametern. Det skulle i så fall tolkas som en panikinställning som möjligen kan fixa en tillfällig uppgång i väljarbarometrarna på 0,5-1% under de två första åren, därefter är det mesta troligen tillbaka till vardagen igen.

Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor är två intressanta politiker. KD s framtid står på spel och stödet är starkt för dem båda. De båda är unga och hungriga och har bestämt sig för låta sig utmanas. Popularitet och berömmelse kan man som modern politiker åstadkomma på några dagar. Storhet däremot kommer först genom ett långt liv. Jag önskar både Jakob och Ebba ett sådant liv. Och kom ihåg:

Det är viktigare att gå välbehållen genom livet än att ”gå genom rutan”, även för en politiker.

 

På gjensyn!

 

En reaktion på ”Söker KD en ledare ”som går genom rutan”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s