Frågan är inte: Finns Gud? Frågan är: Finns ateister?

Frågan är inte: Finns Gud? Frågan är: Finns ateister?

Söndagen den 23 april kl 16 arrangerar Adventkyrkan med flera debatten ”Är Gud ett hjärnspöke eller grunden till all existens?”  i Lorensbergkyrkan i Kalmar.

Detta blir den sjunde debatten jag koordinerar. Vid några tillfällen har jag själv varit kombattanten och andra gånger har jag varit moderator. Vid dessa sex tillfällen har drygt fyra tusen människor kommit. Det är stora siffror med tanke på att Sverige är ett litet land med förhållandevis små kyrkor.

På söndag kommer vare sig Christer Sturmark eller Vesa Annala kunna bevisa sin ståndpunkt men åhörarna kan efteråt (förhoppningsvis) bedöma vem av de båda som har de flesta skälen och de tyngsta argumenten för sin övertygelse.

Jag ska inte här fördjupa mig i några större filosofiska resonemang men kort redogöra för enstaka observationer som kan ge oss små ledtrådar varför dessa debatter samlar så mycket folk.

Det verkar vara svårt att ställa sig neutral eller likgiltig inför frågan om Guds existens

Nu är vi här, på toppen av vår förfinande civilisation, mer intelligenta och utbildade än någonsin. Vi är idag långt ifrån de primitiva och outvecklade samhällsstrukturerna. Vi påstår dessutom att vi är ett av världens mest sekulariserade länder och vad gör vi? Svar: Samtalar om Gud inför fullsatta lokaler. Så vad är en ateist? Svar: Någon som är mycket upptagen med Gud.

Det verkar svårt att med hederlighet i behåll klassa de allra flesta människorna på jorden såsom oförnuftiga

Statistiken är avslöjande. 89 % av jordens befolkning år 2017 är religiösa. Gemensamt med dessa är tron på en högre makt, det vill säga att universums beskaffenhet är större än enbart mänskligt. I den svenska samhällsdebatten låter det däremot som om alla människor är ateister medan verkligen är att Sverige är ett extremt land i sitt förhållande till tro och religion. I merparten av världens länder utgör de uttalade ateisterna bara några enstaka procent: i Västeuropa i genomsnitt färre än sju procent. Ett bra tips är att läsa statsvetaren Rodney Stark i ämnet. Han är professor vid Baylor university i Texas USA (och hedersdoktor vid Lunds univesitet) Det onormala i tiden är med andra ord inte att tro på Gud. Ateismen däremot är en abnormitet.

Historien visar att det verkar vara svårt att utrota tron på Gud

Om inte självaste Sovjetunionen klarade att övertyga sin nation genom att i över sjuttio år propagera för förnekelsen av Gud, då man rensade landet på Biblar och allt prat om Gud från årskurs ett och ända fram till universitetsnivå, klarar nog ingen det. Det finns många historiska exempel men för att stanna kvar vid Sovjetunionen så vet vi hur man med regimens hjälp avrättade kristna människor offentligt för att markera hur ateistiskt landet var. När mannen med födelsemärket i pannan (Michail Gorbatjov) valdes till president kom glasnost som en sunnanvind och avslöjade att regimen ingalunda hade kunnat utrota tron på Gud. Miljoner och åter miljoner troende människor tittade nu upp och fram från de underjordiska kyrkorna som osynligt hade vuxit i sjuttio år likt rötterna på en Mammuskog. Om inte Sovjetunionen kunde övertyga att det inte finns en Gud vem ska då kunna? Så frågan är berättigad: Finns ateister? Eller varför inte avsluta med ett citat som inte är hämtat från Öst, Asien eller Afrika utan ifrån Bono, sångaren i det världskända rockbandet U2: ”Man talar mer och mer om det sekulära samhället men var jag än befinner mig är människor religiösa´”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s