De värsta helveten byggdes av den kristna trons svurna fiender

Den franska revolutionen anses vara alla revolutionernas moder. I förnuftets namn genomfördes många goda ting. Den så kallade upplysningen accepterade dock ingen konkurrens och avrättade tiotusentals revolutionsfiender. Den omtalade giljotinen rationaliserade processen. Allt som hade med ett kristet kretslopp att göra skulle avskaffas. Upplysningen drömde om att befria mänskligheten från kristna vanföreställningar.

Vi fick Karl Marx stället.

Marx använde ordet humanism som motsats till människans slaveri som enligt honom allra mest bestod av undertryckande gudsidéer. Projektet att genomföra utopin om ett rationellt samhällsbygge utan Gud påbörjades. Resultatet lät inte vänta på sig: Sovjetblocket, Kina, Albanien, Kambodja. Inga historiskt hoppingivande facit direkt.

Den moderna ateismen är en västerländsk företeelse som har sina egna predikanter med påbörjade ritualer. Detta är rimligt i ett mångkulturellt samhälle. Alternativ måste finnas. Så långt är allt gott och väl. Ohederligheten uppstår när dessa förespråkare beskriver all religion som en allvarlig samhällsfara, som om alla troende vore potentiella talibaner och söndagsskolan inkörsport till segregation och gatukravaller och som om alla religioner vore likadana.

Låt oss inte glömma att nyhedendomen födde Tredje riket.

Med referenser till så kallade rationella teorier och vetenskapliga prov lyckades ett gäng skurkar förslava ett helt folk på ett sätt som ingen människa hade kunnat drömma om.  Kättarbål och häxbränningar förbleknar i jämförelser med 1900 talets massutrotningar. Giftgas, koncentrationsläger och atombomber är resultatet av oändligt många rationella överväganden vid forskares och makthavares skrivbord. Lenin, Stalin, Mao och Pol Pot, statsterrorismens främsta företrädare, drevs av just motsatsen till den kristna tron då de försökte fixa paradiset på jorden.  De resonerade som så: om man bara likviderar utvecklingens bromsklossar kommer allt att ordna sig. Lenin konstruerade begreppet folkfiender och Hitler skyllde allt på judarna. 1900 talets värsta helveten byggdes av den kristna trons svurna fiender.

Upplysningsprojektet trodde att forskning så småningom skulle få religionen att blekna bort och försvinna. Inget tyder på att så är fallet, även om Humanisterna värvar medlemmar på ett program som ser trons synliga uttryck såsom en samhällsfara. Självklart finns det avarter inom religionen. Religiositet medför inte alltid högre moral, vilket man vetat i alla tider. Den mest radikala kritikern av dem alla var Jesus från Nasaret. Han kallar den tidens religiösa pamp för huggormsyngel.

Vetenskapen är en underbar tillgång men har inga svar på människans ofrånkomliga behov av mening och samhörighet. Ateismens företrädare gör kardinalmisstaget då de återigen försöker styra etiken, filosofin och existentiella frågor  med hjälp av vetenskapen. Inga laboratorier har några svar på människans transcendenta frågor. Det är just av den anledningen människorna i Hudiksvall, där det meningslösa mordet på Tova Moberg ägde rum för några dagar sedan, inte går till Humanisternas kontor eller till facket eller till polisen. Man går till kyrkan för att tända ljus utan att behöva redogöra för sina motiv. Det är också en rationell handling.

Motsättningen mellan tro och förnuft är påhittade spöken av de så kallade antikristna polemikerna från 1700 talet. Verkligheten är dock en annan. Vill man forska på vad som varit den kristna trons huvudfåra ska man läsa Augustinus och Thomas av Aquino. De västerländska mänskliga rättigheterna uppstod inte i ett lufttomt rum utan utvecklades av kristna filosofer. Givetvis har den kristna tron blivit missbrukad och kidnappad av egenintressen från tid till annan. Men detta får dock inte överskugga sanningen om den kristna trons inflytande på frågorna om demokrati och människosyn.

Den kristna tron har inget att frukta

Den som hävdar att Ingenting förvandlades till Någonting som förvandlades till Liv som förvandlades till Medvetande alldeles spontant eller efter en miljard misslyckande försök som slutligen råkade resultera i människan, lanserar inte en rimligare teori än den som tror att Gud har skapat världen med en kombination av nödvändighet och utveckling och att människan är skapad med uppfinningsförmåga, valfrihet och ansvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s