Du kan besegra ditt Mount Everest

Mount Everest är världens högsta berg och länge såg berget ut som en stum och oövervinnerlig jätte. Den brittiske bergsbestigaren George Mallory försvann spårlöst i samband med den brittiska pionjärexpeditionens tredje försök att nå toppen. Kroppen hittades 75 år senare.

När de som hade överlevt expeditionen återkom till England arrangerades en bankett för att hedra Mallory och de andra som hade omkommit. En av de överlevande höll ett tal. Han såg på väggarna där det hängde inramade foton på Mallory och de andra som nu var döda. Så vände han ryggen mot dessa och såg med fokuserade ögon på ett foto av Mount Everest. Med tårar som rann på hans kinder talade han till berget på vägnar av sina döda vänner:

”Jag talar till dig Mount Everest. Du besegrade oss en gång. Du besegrade oss två gånger. Du besegrade oss tre gånger. Men Mount Everest vi skall besegra dig en dag därför att du kan inte bli större – men det kan vi!”

29 år senare besegrades världens största berg då Sir Edmund Hillary och Tenzing Norghay besteg Mount Everests topp.

Du kan knäcka ditt personliga Mount Everest

Den största av alla bergsbestigningar är dock redan avklarad. Den gick från Jordan till Golgata. Jordan ligger 392 meter under havet och där började Kristus sitt uppdrag. Lägre kunde Gud inte komma. Från jordens lägsta punkt började stigningen. Genom djävulens öken, Galileen och Getsemane vandrade han upp till Jerusalem, 700 meter över havet. Väl inne i staden steg han ännu högre, upp på en åsneföls rygg. Mellan alla hosiannaropen skymtade han huvudskalleplatsen. Därifrån skulle, om 8 dagar, helt andra rop från folkhopen skalla. Framme vid Golgata reste de honom ännu högre upp. Korset blev hans sista talarstol. Där spikade de fast honom, 1000 meter över sin dopplats.

Hur världen ser ut från ett kors vet jag inte. Men därifrån såg han mig.

 

2 reaktioner på ”Du kan besegra ditt Mount Everest

 1. Tack Tommy Det här var guld!

  Guds rika välsignelse.

  Bo Lönegren Källparksgatan 23 784 73 Borlänge 076-0176464 Instagram bo_lonegren

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 2. Det har alltid, redan som barn, fascinerat mig att just lilla Israel både har världens lägsta punkt under havet, världen lägsta sötvattensjö (Genesaretsjön) och lägsta saltsjön (Döda Havet).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s